Burgemeester opent 'Van Andel wandelroute' Franeker

26 april 2017

Eerbetoon aan heldenrol in oorlog

Donderdag 4 mei is de dag van herdenken, de dag waarop Nederland stilstaat bij slachtoffers van oorlogsgeweld. We denken ook aan hen die probeerden mensen te redden. Zoals Jacobus Cornelis van Andel, voormalig geneesheer-directeur van het Psychiatrisch Ziekenhuis Franeker. GGZ Friesland en de gemeente Franekeradeel komen op deze dag met een eerbetoon aan de man die duizenden anderen hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Van Andel ving met zijn staf van het Psychiatrisch Ziekenhuis Franeker gedurende de oorlogsjaren vijfduizend mensen op. Met de tuinen en gaarkeuken van het voormalige Groot Lankum zorgde hij er bovendien voor dat de bevolking van Franeker geen honger hoefde te lijden. Daarnaast hield hij via de tuberculose-afdeling vele Joodse onderduikers uit handen van de Duitse bezetter.

Dit en zijn betekenis als vernieuwer binnen de psychiatrie heeft geleid tot een gezamenlijk initiatief van GGZ Friesland en de gemeente Franekeradeel: de ‘Van Andel wandelroute’. Deze tocht van twee kilometer legde Van Andel tussen 1935 en 1950 elke dag af van Academie Gasthuis naar Groot Lankum en andersom. 

De opening hiervan is, mede gelet op de link met de oorlog, op donderdagmiddag 4 mei om 13.00 uur. De opening wordt verricht door burgemeester Eduard van Zuijlen (Franekeradeel) op het terrein van Groot Lankum (nu Keningstate). 

GGZ Friesland en de gemeente zien de ‘Van Andel wandelroute’ als eerbetoon aan deze man die tijdens de oorlog zoveel mensen probeerde te helpen. Meer informatie is te vinden op www.vanandel.nl/wandelroute

« Terug naar overzicht

Van Andel ouderenpsychiatrie
Locatie Nij smellinghe
Compagnonsplein 1
9202 NN Drachten
Telefoon 088 - 336 56 88 
E-mail: info@vanandel.nl

Van Andel ouderenpsychiatrie
Locatie Parlevinker
Jetting 1
8862 AK Harlingen

Van Andel ouderenpsychiatrie
Locatie Kastanjelaan
Kastanjelaan 1, gebouw C
8441 NC Heerenveen

Van Andel ouderenpsychiatrie
Locatie Hege Wier
Sixmastraat 2
8932 PA Leeuwarden

Van Andel ouderenpsychiatrie
Locatie Bolswarderbaan
Bolswarderbaan 1
8601 ZK Sneek

Van Andel ouderenpsychiatrie
Locatie Bertilla
Burg. Wuiteweg 140
9203 KP Drachten

Van Andel ouderenpsychiatrie
Locatie de Woudvaart
Birdaarderstraatweg 80 B
9101 PK Dokkum